Jedziesz z przyjaciółmi na wakacje i zastanawiasz jak będziecie gotować w kamperze? Nie ma powodu do zmartwień. Możesz zrobić o wiele więcej niż ci się wydaje. Zdecydowana większość ludzi nie docenia możliwości jakie dają nowoczesne samochody kempingowe.
Kampery wyposażone są w idealnie zaprojektowana kuchnię, tak aby maksymalnie efektywnie wykorzystać niewielką jej powierzchnię. Znajdziesz w niej nie tylko kuchenkę gazową, ale także lodówkę.
Aby mieć na czym podać ugotowane potrawy, polecamy zakup kilku sztuk nietłukących się talerzy, płytkich i głębokich oraz kubeczków. Świetnie się też sprawdzą jednorazowe tekturowe talerzyki i kubeczków, po to, aby nie obciążać kampera (dopuszczalna masa pojazdu to 3,5 tony) i nie zużywać wody na zmywanie.
Pamiętaj jak wiele udogodnień niesie za sobą podróżowanie kamperem. Możesz gotować w dowolnym miejscu i w każdej chwili. Oczywiście możesz przed wyjazdem na wakacje przygotować sobie zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować, ale warto mieć kilka sprawdzonych przepisów pod ręką.
Z naszego doświadczenia wynika, że warto unikać przyrządzania dań wymagających używania kilku garnków i patelni, zagniatania ciasta, lepienia klusek. Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie potraw jednogarnkowych, których przyrządzenie zajmuje maksymalnie godzinę.
Polecamy dania jednogarnkowe, nie dlatego, że inaczej się nie da. Ale dlatego, że w końcu jedziesz na wakacje i trochę szkoda czasu na stanie w kuchni i gotowanie. Masz w końcu odpoczywać i czerpać garściami z urlopu! Na obiad czy kolacje świetnie sprawdzi się spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, leczo czy potrawka z kurczaka i warzyw. Takie proste dania mają swój urok, a możliwość jedzenia pod gołym niebem jest najlepszą przyprawą jaką znamy.